Taj Mahal – “A legszebb szerelem emlékműve”

A Taj Mahal nem az uralkodó nagyságának állít emléket, hanem örök szerelmének, Mumtaz Mahalnak. A halhatatlan szerelem legendás története még 1607-ben kezdődött mikor Sáhdzsahán indiai trónörökös megismerkedett apja miniszterelnökének lányával, az akkor 14 esztendős Arjumand Banu Begammal. A gyönyörű és okos lány azonnal rabul ejtette az ifjú szívét. Jegyességük öt éven át tartott, majd az asztrológusok javaslatára 1612. május 10-én Sáhdzsahán feleségül vette szerelmét. A házasságkötés után az asszony nevét Mumtáz Mahalra változtatta, aminek jelentése: “a palota kiválasztottja”. Az uralkodó a szokásokhoz híven több feleséggel és ágyassal rendelkezett, de szívében csak Mumtáz Mahal létezett, ő volt az egyetlen, aki részt vehetett a politikában és elkísérhette férjét a hadjáratokra is.

A szerelmes asszony 13 gyermekkel ajándékozta meg fenséges férjét. Boldogságuknak 1631-ben vége szakadt: az asszony mikor a Burhanpurban folytatott hadjárat során az asszony belehalt a tizennegyedik gyermekük születésébe. Halálos ágyán megkérte férjét, hogy szerelmük emlékét tiszteltbe tartva több feleséget ne vegyen maga mellé és állítson méltó emléket szerelmüknek.
K24 - Taj Mahal2 - FőépületImádott felesége halála után a császár teljesen összeomlott, nyolc napig ki sem mozdult lakosztályából, majd mikor teljesen megőszülve kilépett pompás császári öltözékét fehér mohamedán ruhára cserélte és feleségének utolsó kérésének eleget téve, híven teljesítette ígéretét. A Taj Mahal építése 1632-ben kezdődött a fővárosban Agrában a Yamuna folyó partján.
A hófehér márványból készült síremlék két év alatt elkészült, de a teljes épületegyüttest a világ minden tájáról hívott közel 20 ezer munkás, több mint ezer elefánt segítségével húsz éven keresztül építette. A mauzóleumot két, vörös kőből épült mecset fogja közre. A mauzóleum négy sarkában minaretek állnak, melyek mindegyike 50 méter magas. Különlegességük, hogy mindegyik torony kissé kifelé dől, hogy egy esetleges földrengés esetén megóvják a sírhelyet.

Maga a sírhely a 25 méter magas 18 méter átmérőjű kupola alatt fekszik, de a kíváncsiskodó szemek elől egy különleges finomsággal kidogozott márványrács védi.
A pompázatos építményre a császár valóban nem sajnálta a pénz. A építéséhez szükséges köveket a kontinens több országából hozták, a díszítőelemek közül a kristályt Kínából, a jáspist Pandzsábból a türkizt Tibetből.

K24 - Taj Mahal3 - Díszsírhelyek A kivitelezéshez több millió téglára és hatalmas mennyiségű fehér márványra volt szükség. Amint a kőművesek elkészültek az épület egy részével, a mintegy 320 kilométerre fekvő makranai kőbányából elkezdték szállítani a hattonnás, speciális márványtömböket. Ez önmagában is különleges feladat volt: nagy teherbírású kocsikra rakták, amiket húsz ökör vagy több elefánt vontatott. A márványtömböket már a kőfejtőben megfelelő nagyságú táblákra vágták, és a kőfaragók a helyszínen simították és csiszolták össze őket.

Az uralkodó minden vagyonát az építkezésre fordította, de a legenda szerint dédelgetett magában még egy csodás álmot: a folyó másik partján fekete márványból megépítteti a saját mauzóleumát is, és a két síremléket – az örök összetartozás jeléül – egy híddal köti össze. Janah sah terve azonban nem válhatott valóra, egyik feltörekvő fia ugyanis letaszította trónról és haláláig az Agrai Erődbe záratta. Arra azért ügyelt a fiú, hogy az erőd ablakából apja élete végéig csodálhassa szeretett felesége Yamuna folyó partján ékeskedő sírhelyét. Halála után díszes sírboltban a szerelme mellé helyezték örök nyugalomra a Taj Mahalban.

Taj Mahalt felkereső párok körében mára kialakult egy szokás. Az épület előtt elhaladva felteszik a kérdést, vajon szereti-e egymást annyira, hogy emeltetnének a társuk halála után egy ilyen síremléket.

 

Facebook Twitter Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.